Zajmijmy się wodą jako cieczą bardziej dydaktyczna. Mamy do czynienia z ciecza przechłodzoną - jest to ciecz, ktora pomimo osiagniecia temperatury krzepniecia, jest dalej w stanie ciekłym. Aby otrzymac taka ciecz, nalezy schladzac ja b. powoli lub blyskawicznie. Po ostrożnym (bez wstrzasow) wyciagnieciu z zamrazarki takiej przechlodzonej cieczy obserwujemy szron na butelce, a w srodku ciecz przechlodzona. (Dla wody jest to temp. rzedu -4 ; -8 stopni C). Okazuje sie, ze dla wody gazowanej (coli, piwa) efekt doswiadczenia jest pewniejszy - wieksze odleglosci medzyczasteczkowe. Krystalizacja takiej cieczy nastepuje poprzez zmiane odleglosci miedzyczasteczkowych. Mozna to uzyskac poprzez: - wstrzasy, drgania mechaniczne, - dosypanie "zanieczyszczen" (np. cukier, sól), - dzialanie fala np. dzwiekowa, - strumieniem elekrycznym, elektromagnetycznym. Analogiczne efekty czesciej mozna zaobserwowac dla cieczy przegrzanej. Podgrzewajac duzy pojemnik z woda grzalka o stosunkowo niewielkiej mocy mozemy doprowadzic temp. wody do temp. np. 103 stopni C i zobaczymy, ze unosi sie tylko "mgielka" i woda nie wrze. Dosypujac np. cukier zauwazymy natychmiast wrzenie cieczy.
Doświadczenie polega na tym, że wkładamy piwo w butelce do zamrażalki "na określony czas, do pewnego momentu", a nastepnie wyciągamy je płynne. Stukamy delilatnie butelką i piwo samoczynnie zamienia się w lód.
a) do jakiego momentu należy mrozić piwo, aby powstał taki efekt?
b) Dlaczego tak się dzieje, że ono samo zmienia się w lód
c) czy podobnie dzieje się w przypadku innych cieczy? Jakich?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź