zad 1 Jak nazywa się poniżej opisany proces: Pod wpływem roztworu chlorku sodu w roztworze białka duże koloidalne cząsteczki tworzą większe skupiska widoczne gołym okiem , które rozpuszczają się po dodaniu wody . zad 2 Podczas działania pewną substan

zad 1 Jak nazywa się poniżej opisany proces: Pod wpływem roztworu chlorku sodu w roztworze białka duże koloidalne cząsteczki tworzą większe skupiska widoczne gołym okiem , które rozpuszczają się po dodaniu wody . zad 2 Podczas działania pewną substancją na białko jaj kurzego powstaje biały , kleczkowaty osad w skutek ścinania się białka . Użytą w doświadczeniu substancją może być : woda, gricelor ,etanol, lakmus? zad 3 Podaj cechy i właściwości tłuszczów . zad 4 Wymień tłuszcze stale pochodzenia zwierzęcego zad 5 Wymień cechy i właściwości sacharozy zad 6 Które z wymienionych polisacharydów ułatwiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego ( perystaltykę jelit) : glukoza i sacharoza , maltoza i fruktoza , celuloza i skrobia , laktoza i dekstryny . zad 7 Jakie wspólne cechy mają związki należące do tego samego szeregu homologicznego ? zad 8 Jaki jest wzór sumaryczny i strukturalny węglowodorów nienasyconych ? zad 9 Jakie związki mają w swojej strukturze swoich cząsteczek wiązania podwójne (wymień związki ) ? zad 10 Jaki jest ogólny wzór alkinów? zad 11 Co to jest grupa frakcyjna ? Jakie są jej cechy? zad 12 Podaj wzór ogólny : kwasów karboksylowych , estrów , alkoholi , amin. zad 13 Dlaczego stosuje się octan etylu do produkcji zmywacza lakieru do paznokci ? zad 14 Czego należy użyć dla potwierdzenia charakteru nienasyconego kwasu oleinowego (wybierz właściwy : fenoloftaleiny , metyloaminy , alkoholu etylowego , roztworu manganianu (VII) potasu ). zad 15 Która z wymienionych grup jest grupą frakcyjną kwasów karboksylowych : karboksylowa , estrowa , aminowa , wodorotlenowa ?
Odpowiedź

1. koagulacja 2. denaturacja (ale pod wpływem wody ? pierwsze słysze) 3. tłuszcze -  mają mniejszą gęstość od wody (pływaja) - nie rozpuszczają się w wodzie tylko w substancjach niejonowych (organicznych) np: w benzynie, nafcie itp - mogą być roślinne zazwyczaj ciekłe (wyjątek masło kakaowe)   i posiadają wiązania wielokrotne oraz zwierzęce zazwyczaj ciała stałe (wyjątek tran) - utleniaja się pod wpływem ciepła i światła - jełczenie - pod wpływem temp. topią się i ulegają spalaniu - ulegają zmydlaniu reagując z zasadą  np sodową lub potasową - są estrami czyli powstaja w wyniku reakcji alkocholu (glicerolu) z wyższymi kwasami organicznymi 4. np: słonina, smalec, sadło 5. sacharoza - to dwucukier powstały z glukozy i fruktozy (o takich samych wzorach sumarycznych) - substancja słodka - pod wpływem temp. spala się (aby zainicjować te reakcję wystarczy posypać kostke cukru popiołem z papierosa-tkie dośw robiła kobieta na lekcji) -nie jest cukrem redukującyn(nie jest prosty) dlatego nie daje reakcji Trommera ani Tolensa cheba, że dodamy troche enzymu śliny 6. lktoza i dekstryny 7. Mają podobna budawę różniącą się o powtarzający sie elemęt wraz z długością łańcucza (np u węglowodorów o cząsteczkę CH₂ różni sie każdy następny od poprzedniego), maja podobne właściwości chemiczne, czasem taką samą grupę funkcyjną (np kwasy mają gr. karboksylową COOH), Właściwości fizyczne znieniają sie ze wzrostem długości łańcucha np maleje lotność, może też palność, wzrasta masa, gęstość (gazy, ciecze, ciała stałe)itp 8. Węglowodory nienasycone we wzorze strukturalnym mają conajmniej jedno wiązanie wielokrotne pomiędzy węglami np podwójne lub potrójne, które jest mniej trwałe od pojedynczego i łatwo może uleć rozerwaniu w reakcji addycji (działa zasada Markownikowa) - wzór sumaryczny można obliczyć za pomocą równania (np w alkinach CnH₂n₋₂ gdzie n- liczba wegli a liczba 2n-2 to liczba wodorów,tam wystepuje jedno wiązanie potrójne)  9. alkeny - jedno wiazanie podwójne dieny - 2 wiazania trieny - 3 wiazania  itp 10. Odpowiedziałam na to przypadkie w 8 zad 11. Grupa funkcyjna to taka pewna ilość atomów , które nadają podobne cechy całemu szeregowi związków np wodorotlenki mają gr, funkcyjną  OH dzieki której maja charakter zasadowy (dysocjując na gr, OH⁻ oczywiście rozpuszczalne w wodzie)  i zabarwiają wskaźniki np papierek uniwersalny na niebiesko a fenoloftaleine na malinowo, Taką gr. może być też COOH grupa którą możemy wstawić do węglowodorów zamiast jednego wodoru i nadaje ona charakter kwasowy tym związkom dysocjując dają jon H⁺ (jeśli kwasy są rozpuszczalne w wodzie)itp 12. R-COOH gdzie R- to rodnik alkilowy (czyli część węglowodoru bez jednego wodoru CnH₂n+₁) to kwasy R₁- COO-R₂ dla estrów gdzie R₁ i R₂ to rodniki alkilowe o takiej samej lub różnej długości łańcucha, a COO to gr. funkcyjna - estrowa R-OH dla alkoholi gr, funkcyjna hydroksylowa (nie nadaje charakteru zasadowego bo alkohole nie dysocjują) R -NH₂ dla amin pierwszorzedowych gdzie NH₂ to gr. funkcyjna -aminowa 13. ponieważ ma właściwości rozpuszczalnika tak mi sie wydaje 14. roztworu manganianu (VII) potasu  ulegnie odbarwieniu - z różowofioletowego na bezbarwny) 15. grupa funkcyjną kw. karboksylowych jest gr. karboksylowa

Dodaj swoją odpowiedź