Wybierz jedną dobrą odpowiedź 1. Błonnik pokarmowy a. jest niezbędny do prawidłowego spalania cukrów. b. jest zbędnym balastem pożywienia. c. ułatwia przyswajanie witamin. d. leczy zaparcia. 2. Nadmiar cukru w pożywieniu a. wpływa korzystnie n
Wybierz jedną dobrą odpowiedź
1. Błonnik pokarmowy
a. jest niezbędny do prawidłowego spalania cukrów.
b. jest zbędnym balastem pożywienia.
c. ułatwia przyswajanie witamin.
d. leczy zaparcia.
2. Nadmiar cukru w pożywieniu
a. wpływa korzystnie na masę ciała.
b. odkłada się w postaci białka.
c. sprzyja chorobom.
d. zwiększa apetyt.
3. Najbogatsze w skrobię są
a. warzywa strączkowe.
b. bułki pszenne.
c. mąki żytnie.
d. ziemniaki.
4. Glikogen to substancja
a. krążąca we krwi.
b. balastowa dla jelit.
c. odżywcza dla mózgu.
d. magazynowana w wątrobie.
Przy zdaniach prawdziwych postaw literę P, przy nieprawdziwych literę N
5. Cukier gronowy to glukoza.
6. Skrobia jest cukrem przyswajalnym.
7. Błonnik pokarmowy jest pochodzenia zwierzęcego.
8. Głównym źródłem energii dla człowieka powinny być wielocukry.
9. Laktoza w czasie hydrolizy rozpada się na glukozę i galaktozę.
10. Po spaleniu w organizmie 1 g cukrów otrzymuje się 9 kcal.
Uzupełnij podane poniżej zdania. Możesz skorzystać z wyrazów w ramce. Pamiętaj, że jest ich więcej niż wyrazów, które należy użyć do uzupełnienia.
11. Pektyny występują w surowcach pochodzenia ………………………………………..
12. Najlepszym źródłem błonnika są ………………………………………..
13. Cukier występujący w świecie roślinnym i zwierzęcym to ………………………………………..
14. Miód jest dobrym źródłem …………………… …………………..
15. Fruktoza zwana jest cukrem ………………………………………..
16. Cukry proste, które krystalizują to ……………… ………………………..
17. Zdolność skrobi do kleikowania wykorzystuje się przy sporządzaniu …………… ………………
18. Najwięcej pektyn występuje w …………………… …………………..
19. Skrobia modyfikowana dodawana jest do środków spożywczych jako ……………………………
20. Syrop glukozowo- fruktozowy dodawany jest do środków spożywczych jako …………………….
morele suszone, żurawiny, porzeczki, stabilizator, przeciwutleniacz, środek słodzący, wzmacniacz zapachu, glukoza, fruktoza, laktoza, skrobia, celuloza, sacharoza, gronowy, mleczny, owocowy, zwierzęcy, roślinny, kompot, sos, kisiel mleczny,