Izba kuchenna była ogniskiem życia rodzinnego. Tu koncentrują się wszystkie prace i zajęcia domowe, jak przędzenie na kołowrotku, wypiek chleba, przygotowywanie strawy dla ludzi i pokarmu dla zwierząt, darcie pierza, zabiegi higieniczne itp. Palenisko jest otwarte, na trzonie kuchennym, z wejściem do pieca chlebowego, osłonięte kapturem. Na płycie paleniska ustawione są trójnóżki, na nich sagany i mniejsze garnki żeliwne do gotowania strawy. Wokół pieca, na okapie i w szafce wnękowej liczne naczynia i sprzęty gliniane, drewniane, żeliwne służące do przygotowywania pokarmu. Wśród nich stępki do soli, pieprzu, żelazko na węgiel, balia do zmywania naczyń, stągiew na trzech nóżkach na czystą wodę. Z większych sprzętów w izbie znajduje się proste łóżko poszerzane o wysuwaną z boku szufladę, malowany kredens do naczyń z odkrytymi półkami tzw. miźnik, szeroka ława z oparciem służąca do siedzenia i do spania, tzw szlaban, ławka, przy której spożywano posiłki, stół tzw. krzyżak, zydle, kołyska, kufer podróżny.
korzystając z źródeł opisz XIX - wieczną izbę kuchenną i ówczesne sprzęty
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź