witamina D-ryby morskie, nabiał, mleko, jajka - skutki niedoboru: krzywica u dzieci, wypadanie zębów, osteoporoza, złamania patologiczne kości, spadek odporności witamina E - olej słonecznikowy, olej rzepakowy, orzechy laskowe, migdały, makaron pełnoziarnisty - osłabienie, trudności w koncentracji, zaburzenia płodności, stany zapalne skóry, zaburzenia widzenia, przyspieszone powstawanie zmian miażdżycowych w naczyniach witamina K - przede wszystkim warzywa (brokuły, kapusta, szpinak), awokado, flora bakteryjna przewodu pokarmowego człowieka - obniżona krzepliwość krwi, krwawienia, gorsze gojenie ran witamina B2 - wątroba, jaja, sery, orzechy, migdały - obniżenie ostrości wzroku, pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni wargowej i języka, zawroty głowy, zaburzenia koncentracji witamina B12 - mięso, ryby, jaja, mleko - niedokrwistość megaloblastyczna, męczliwość, osłabienie, zapalenie języka, zaburzenia czucia na dłoniach, zaburzenia czucia wibracji i czucia głębokiego, zaburzenia równowagi, pogorszenie wzroku aż do nieodwracalnej ślepoty, objawy psychiatryczne ( depresja, splątanie, apatia, drażliwość) witamina B6 - groch, ryby, mięso, banany - objawy neurologiczne (zapalenie nerwów, pogorszenie sprawności intelektualnej, bezsenność), obniżona odporność, niedokrwistość, zmiany łojotokowe skóry
Napisz jakie skutki niedoboru i występowanie mają poszczególne witaminy:
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- witamina B2
- witamina B12
- witamina B6
Gdzie występują i jakie są skutki niedoboru.
z góry dziękuje i daje naj
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź