Pozytywne: grzyby - wykorzystuje się je do produkcji antybiotyków i witamin -są wykorzystywane w przemyśle piekarniczym, gorzelniczym i mleczarskim -rozkładają martwą materię, tworzą próchnicę, -biorą udział w obiegu pierwiastków w przyrodzie, -rozkładają drewno -tworzą próchnicę Negatywne: grzyby -wywołują zatrucia pokarmowe -powodują choroby np grzybicę u ludzi i zwierząt -osłabiają rośliny oraz zmniejszają lub niszczą plony np. suchą zgniliznę u roślin -powodują pleśnienie produktów spożywczych -powodują pleśnienie skóry, drewna, odzieży
Pozytywne: grzyby - wykorzystuje się je do produkcji antybiotyków i witamin -są wykorzystywane w przemyśle piekarniczym, gorzelniczym i mleczarskim -rozkładają martwą materię, tworzą próchnicę, -biorą udział w obiegu pierwiastków w przyrodzie, -rozkładają drewno -tworzą próchnicę Negatywne: grzyby -wywołują zatrucia pokarmowe -powodują choroby np grzybicę u ludzi i zwierząt -osłabiają rośliny oraz zmniejszają lub niszczą plony np. suchą zgniliznę u roślin -powodują pleśnienie produktów spożywczych -powodują pleśnienie skóry, drewna, odzieży