sól: Własciwosci chemiczne ;- łatwo rozpuszczalna w wodzie- otrzmymywany jest w wyniku reakcji wymiany podwojnej ,opisywanej nastepujacym rownaniem :2NaCl + MgSO4 = Na2SO4 + MgCl2 Wlasciwosci fizyczne :- biały proszek lub bezbarwne kryształy- gestosc 2,70 g/cm3- stan skupienia- stały- temperatura topnienia 884 °C- temperatura wrzenia 1689 °C cukier: Fizyczne;-stały,-biały,-brak polysku,-twardy,-łatwa rozpuszczalnosc, -nie przewodzi prądu Chemiczne;-brak zapachu,-słodki,-nie pali się,-w wodzie sie rozpuszcza magnes - srebrzystobiały metal - staje się kowalny w wysokiej temperaturze - łatwo utlenia się na powietrzu - proces korozji magnezu jest zatrzymywany przez pasywację - kationy Mg2+ należą do V grupy kationów ŻELAZOFizyczne: stały stan skupienia, stalowoszara barwa, temperatura topnienia-1534,85stopni C, temperatura wrzenia-2749,85 stopni C, metaliczny połysk, przewodzi ciepło, Chemiczne: kowalny (ciągliwy), nie pachnie, nierozpuszczalne w wodzie
Podaj właściwości chemiczne i fizyczne wody, soli, cukru, siarki, żelaza i magnezu. Bardzo proszę o pomoc, w najbliższy wtorek mam z tego kartkówkę.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź