1.Fermentacja alkoholowa- przemiana cukru pod wpływem enzymu (drożdży) na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla Fermentacja octowa- Utlenianie alkoholu etylowego pod wpływem bakterii octowych. produktem jest kwas octowy oraz woda. 2.Ogórki kiszone, kefiry, ale przede wszystkim po prostu napoje alkoholowe 3.W przemyśle- W pierwszym etapie w prasach wyciska się sok z winogron. Wyciśnięty sok, moszcz, poddawany jest następnie fermentacji. Na owocach występują naturalnie drożdże, które mogą się rozwinąć i rozkładając cukry obecne w soku wytwarzają jednocześnie alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Zwykle zamiast dopuszczenia do samorzutnego rozwoju drożdży obecnych w moszczu dodaje się specjalnie uzyskane szczepy drożdży winiarskich. Proces fermentacji przebiega do momentu, w którym stężenie alkoholu uniemożliwia rozwój mikroorganizmów. Stosowane drożdże winiarskie są w stanie przetrwać w wyższym stężeniu alkoholu, a więc wino produkowane z ich udziałem może zawierać większe ilości alkoholu. Gdy proces fermentacji ustanie, wino poddaje się filtracji. Ostatnim etapem jest dojrzewanie zachodzące w szczelnych beczkach, a następnie zamkniętych butelkach. W domu-W baniaku są winogrona z drożdżami oraz cukrem. Odchodzi od tego rurka, którą ulatnia się dwutlenek węgla, a wężykiem spływa wino. 4. Alkohol działa destruktywnie na białka. Stężony ocet i alkohol mogą zabic człowieka 5.Od wieków słowianie pędzili różne napoje alkoholowe. Np. miód pitny, bimber, piwo.
1.Fermentacja alkoholowa- przemiana cukru pod wpływem enzymu (drożdży) na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla Fermentacja octowa- Utlenianie alkoholu etylowego pod wpływem bakterii octowych. produktem jest kwas octowy oraz woda. 2.Ogórki kiszone, kefiry, ale przede wszystkim po prostu napoje alkoholowe 3.W przemyśle- W pierwszym etapie w prasach wyciska się sok z winogron. Wyciśnięty sok, moszcz, poddawany jest następnie fermentacji. Na owocach występują naturalnie drożdże, które mogą się rozwinąć i rozkładając cukry obecne w soku wytwarzają jednocześnie alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Zwykle zamiast dopuszczenia do samorzutnego rozwoju drożdży obecnych w moszczu dodaje się specjalnie uzyskane szczepy drożdży winiarskich. Proces fermentacji przebiega do momentu, w którym stężenie alkoholu uniemożliwia rozwój mikroorganizmów. Stosowane drożdże winiarskie są w stanie przetrwać w wyższym stężeniu alkoholu, a więc wino produkowane z ich udziałem może zawierać większe ilości alkoholu. Gdy proces fermentacji ustanie, wino poddaje się filtracji. Ostatnim etapem jest dojrzewanie zachodzące w szczelnych beczkach, a następnie zamkniętych butelkach. W domu-W baniaku są winogrona z drożdżami oraz cukrem. Odchodzi od tego rurka, którą ulatnia się dwutlenek węgla, a wężykiem spływa wino. 4. Alkohol działa destruktywnie na białka. Stężony ocet i alkohol mogą zabic człowieka 5.Od wieków słowianie pędzili różne napoje alkoholowe. Np. miód pitny, bimber, piwo.