Napisz dawną "drogę do chleba". Jak kiedyś robiono chleb zapisz od zbiorów aż do pieczenia. Z góry dziękuję, praca powinna być na min. pół kartki w zeszycie. Z góry dziękuję, daję naj :* :)

Napisz dawną "drogę do chleba". Jak kiedyś robiono chleb zapisz od zbiorów aż do pieczenia. Z góry dziękuję, praca powinna być na min. pół kartki w zeszycie. Z góry dziękuję, daję naj :* :)
Odpowiedź

Każdy naród i kraj miał swoje metody wypieku chleba. Jakość i smak pieczywa zależy również od pieca. Innaczej smakuje chleb z pieca , w którym rozpala się ogień, a innaczej z nowoczesnych pieców ogrzewanych gazem. Kiedyś wypiekano placki  na węglach w popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z biegiem czasu zaczęto używać plecionek oblepionych gliną i rynienek z gliny. Pozostałością z dawnych lat są u nas podpłomyki pieczone na węglach wygarniętych z pieca chlebowego lub kilkanaście placków z ciasta żytniego lub pszennego. Po wynalezieniu żelaza rynienki kamienne i gliniane zastąpiono metalowymi, których różne formy używamy do dziś w postaci blach do pieczenia.

Dodaj swoją odpowiedź