w przyrodzie: - produkują materię organiczną, - wzbogacają zbiorniki wodne w tlen, - wiele z nich to organizmy pionerskie - są pokarmem dla zwierząt w życiu człowieka: - używane w kosmetologii - w gastronomii - do celów kulinarnych
Glony odgrywają w przyrodzie ogromną rolę, gdyż: - produkują we wszystkich morzach świata prawie trzecią część całej podwodnej roślinności, są praktycznie jedynymi producentami materii organicznej w wodach, które stanowią 70% powierzchni naszego globu, będącą pokarmem d la wodnych zwierząt roślinożernych, przez co stanowią ważne ogniwo producentów w łańcuchu pokarmowym,, - stanowią pokarm dla innych organizmów (również dla ludzi), są niezbędne dla wielu ryb, np. glonojadów. - mają decydujący wpływ na klimat Ziemi. Wzbogacając zbiorniki wodne w tlen wykorzystywany przez zwierzęta stanowią dużą część fotosyntezujących organizmów. Gdyby nagle przestały istnieć w ciągu 25 lat przybyłoby dwukrotnie dwutlenku węgla, co spowodowałoby totalną katastrofę ekologiczną. Taka katastrofa z ich winy w historii Ziemi miała już miejsce dwukrotnie, - regulują dostęp światła słonecznego dla organizmów wodnych, - wchodzą w skład porostów, a także można je spotkać w ciele niektórych zwierząt np. pierwotniaków, - uczestniczą w procesach tworzenia i rozpadu skał, - biorą udział w krążeniu pierwiastków w przyrodzie np. węgla i tlenu, - są ważnym składnikiem planktonu. 3. Znaczenie glonów w gospodarce człowieka. Glony pełnią następujące role w gospodarce człowieka: - mogą być pokarmem. Dla ludzi są uznawane za przysmak (szczególnie krasnorosty i brunatnice), a jednocześnie są źródłem witamin, jodu, boru, miedzi, soli potasowych i sodowych. Wykorzystuje się je jako pokarm w gospodarce rybnej i hodowli zwierząt (listownica, morszczyn), - napowietrzają, mineralizują, a jako nawóz wzbogacają glebę w próchnicę, - są stosowane w medycynie do produkcji: · waty alginowej (brunatnice), · ziół zawierających jod (morszczyn), · substancji żelującej, czyli agaru (z krasnorostów), · antybiotyków (chlorella), · witamin grupy B, · substancji bakteriobójczych, - znajdują zastosowanie w postaci agaru w piekarnictwie, cukiernictwie, przemyśle papierniczym fermentacyjnym i spożywczym, - są wykorzystywane w badaniach wód jako wskaźniki stopnia zanieczyszczenia np. chlorella, - znajdują swoje zastosowanie także w kosmetyce, gdyż mają zdolność do zmiękczania stwardniałych struktur i obszarów ciała, alkalizują krew i usuwają toksyny, nawilżają suchość i transformują flegmę, działają moczopędnie i pomagają usuwać pozostałości radioaktywnych elementów z organizmu, poprawiają przemianę wody w organizmie, ułatwiając równocześnie usuwanie obrzęków oraz zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Ekstrakty alg stosuje się w szamponach i odżywkach do włosów (mają działanie regenerujące), w kremach i płynach do golenia (chronią skórę przed podrażnieniami). Są wykorzystywane w kosmetykach do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej (kremy, toniki), balsamach do ciała, kremach do masażu, w preparatach do kąpieli. Glony działają korzystnie także na skórę suchą i są tarzejącą się.