Wypisz krótko po dwie właściwości (witaminy też) do poszczególnych owoców i warzyw: marchewki, arbuza, brukselki, cytryny, pietruszki, wiśni, cebuli, ogórka, brokuła, czosnku, pomidora, buraka, groszku. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC!!! DAJE NAJ <3

Wypisz krótko po dwie właściwości (witaminy też) do poszczególnych owoców i warzyw: marchewki, arbuza, brukselki, cytryny, pietruszki, wiśni, cebuli, ogórka, brokuła, czosnku, pomidora, buraka, groszku. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC!!! DAJE NAJ <3 :) :) :)
Odpowiedź

Marchewka - beta-karoten, witamina K Arbuz - karotenoidy, witamina A i C Brukselka - sulforafan, fosfor Cytryna - witamina C, beta-karoten Pietruszka - witamina C, beta-karoten Wiśnia - przeciwutleniacze, potas Cebula - witamina C, sole mineralne Ogórek - kukurbitacyny, potas Brokuły - witamina B2, witamina C Czosnek - witaminy z grupy B, żelazo Pomidor - potas, witamina C Burak - żelazo, witamina C Groszek - wapń, witamina A Mam nadzieję że pomogłem

Dodaj swoją odpowiedź