1. Zmień ułamki na liczbę 12%; 4,5%; 148%; 0,2%; 235%; 2. Zmień ułamki na procenty 0,2; 0,0046; 0,16; pięć szesnastych; dwadzieścia cztery piąte; trzydzieści pięć ósmych; 3. Zmień promile na procenty 20; 8; 0,3; 426; 5,2 (wszystko w promilach) 4.

1. Zmień ułamki na liczbę 12%; 4,5%; 148%; 0,2%; 235%; 2. Zmień ułamki na procenty 0,2; 0,0046; 0,16; pięć szesnastych; dwadzieścia cztery piąte; trzydzieści pięć ósmych; 3. Zmień promile na procenty 20; 8; 0,3; 426; 5,2 (wszystko w promilach) 4. Zmień procenty na promile 20%; 5%; 0,4%; 128%; 0,007% 5. Zmień ułamek na promile 0,007; 0,0052; 0,02; 0,063; 0,00349; 6. Spośród jabłek zebranych w sadzie 23% zakwalifikowano do gatunku 1, 34%- do gatunku 2, a pozostałe do gatunku 3. Jaki procent zbioru jabłek stanowiły jabłka 3 gatunku? Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Odpowiedź

1) 12%=12/100=0,124,5%=4,5:100=0,045148%=148/100= 1,480,2%=0,2:100=0,002235%=235/100=2,35 2). 0,2=0,2*100%=20%0,0046 *100%=0,46%0,16*100%=16%5/16*100%=500/16=31,25%24/5*100%=480%35/8 *100%=3500/8=437,5% 3) zamiana promili na procenty    20=2%8=0,8%0,3=0,03%426=42,6%5,2=0,52% 4) procenty na promile20%=2005%=500,4%=4128%=12800,007%=0,07 5)zamiana na promile0,007=7             0,007*1000=70,0052=5,20,02=200,063=630,00349=3,49  6)  23% ---jabłka I gat      34%-----jabłka II gat100%-(23+34)=100-57%=43%           

Dodaj swoją odpowiedź