1.Wyjaśnij, dlaczego: -tasiemce pozyskują energię na drodze oddychania komórkowego beztlenowego -drożdże wykorzystuje się do produkcji wina -po długotrwałym i intensywnym wysiłku możesz odczuwać sztywność i bolesność mięśni -woda wapienna mętnieje w obecn

1.Wyjaśnij, dlaczego: -tasiemce pozyskują energię na drodze oddychania komórkowego beztlenowego -drożdże wykorzystuje się do produkcji wina -po długotrwałym i intensywnym wysiłku możesz odczuwać sztywność i bolesność mięśni -woda wapienna mętnieje w obecności fermentujących drożdży Dam naj!
Odpowiedź

-dlatego, że w jelitach nie ma tlenu, więc musiały przystosować się do panujących warunków -drożdże w wyniku fermentacji zamieniają cukier występujący w owocach na alkohol etylowy zawarty w winie -po długotrwałym i intensywnym wysiłku następuje niedobór glukozy w mięśniach, mięśnie pracują beztlenowo, powstaje w nich kwas mlekowy i powoduje sztywność i bolesność (zakwasy) - produktem ubocznym fermentacji jest dwutlenek węgla. W wodzie wapiennej powstaje nierozpuszczalny węglan wapnia powodujący mętnienie. 

Dodaj swoją odpowiedź