3.Zawiesina: mąka z wodą Koloid: ketchup Roztwór właściwy: cukier w wodzie 2. Dolać do roztworu wody, a na odwrót dodać substancji 1 Rodzaje roztworów: nasycone i nienasycone lub właśnie koloid, zawiesina, roztwór właściwy
1. Nasycony i nienasycony,który dzieli się jeszcze na stężony i rozcieńczony. 2. Z roztworu nienasyconego w nasycony: ~ ochłodzenie roztworu ~ odparowanie rozpuszczalnika ~ dodanie substancji Z roztworu nasyconego w nienasycony: ~ podwyższyć temperaturę ~ dodać rozpuszczalnik 3. Zawiesina (mieszanina niejednorodna składająca się z rozpuszczalnika i substancji która nie rozpuściła się.) : mąka w wodzie zimnej, glina z wodą, woda z kredą. koloidalny (substancja o średnich cząsteczkach.) : białko jaja kurzego w wodzie, mąka w wodzie ciepłej,gorącej , bita śmietana, właściwy (substancja o małych cząsteczkach.) : woda z solą, woda z sokiem, esencja herbaciana, woda i cukier puder. Mam nadzieję, że pomogłam ;-)