Tak jak w każdej pracy w gastronomii zdarzają się wypadki. Najczęściej związane są one z nieprawidłową obsługą sprzętu używanego na kuchni oraz z brakiem przestrzegania odpowiednich zasad BHP (bezpieczenstwo i higiena pracy). Do takich wypadków należą oparzenia tłuszczem, wrzątkiem, poślizgnięcia na mokrych powierzchniach - co moze skutkować złamaniem lub poobijaniem się, ale także rany związane z nieuważnym korzystaniem z noży i innych ostrych narzędzi takich jak wszelkiego rodzaju obieraczki, krajalnice. Zdarza się również, że pracownik może dostać przepukliny od nieprawidłowego oraz zbyt wielkiego obciązenia przy przenoszeniu produktów z magazynów. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest opdowiednie przeszkolenie pracowników, dbanie o działanie zgodne z zasadami w regulaminach oraz kontrola pracy. Powinno się dążyć do zmniejszenia zagrożen występujących w każdej pracy, nie tylko w gastronomii. LICZĘ NA NAJ
sposoby przeciwdziałania zagrożeniom występującym w pracy w gastronomii. Na jutro pilne :)
Ktoś wie ? :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź