Rozpuszczalność- maksymalna ilość substancji (g) jaką można rozpuścić w 100 g wody (rozpuszczalnika w danej temperaturze pod stałym ciśnieniem), aby otrzymać roztwór nasycony (w którym w dowolnej temperaturze nie da się rozpuścić). Zależność między rozpuszczalnością, a temperaturą przedstawia się m.in. na tzw. krzywych rozpuszczalnościach. Dla ciał stałych rozpuszczalność rośnie wraz ze wzrostem temperatury (z niewielkimi wyjątkami). Rozpuszczalność gazu w wodzie maleje wraz ze wzrostem temperatury (np. ryby wolą niższą temp. wody, bo jest w niej więcej tlenu). Roztwór- Mieszanina jednorodna rozpuszczalnika i substancji rozpuszczalnej. Stężenie procentowe roztworu - jest to ilość gramów substancji, którą rozpuszczono w 100g roztworu. Sublimacja- ,,Parowanie ciała stałego"( przejście ciała stałego w gaz z pominięciem fazy ciekłej) Rozpuszczanie- wnikanie cząstek jednej substancji między cząstki drugiej. Emulsja- krótkotrwały stan po wymieszaniu dwóch wzajemnie rozpuszczalnych cieczy np. olej z wodą po wstrząśnięciu Mieszanina jednorodna- substancja, której składników (z których powstała) nie możemy odróżnić wzrokowo( ,,gołym okiem"). Taką mieszaniną są np. powietrze, cukier rozpuszczony w herbacie. Mieszanina niejednorodna- Substancja, której składniki możemy rozróżnić wzrokowo. Taką mieszanką są np.olej w wodzie, dezodorant w powietrzu (możliwe,że robiliście takie doświadczenie).
Daje 30 pkt i naj!
Wypisz wszystkie najważniejsze pojęcia i krotkie definicje z działu "Woda i roztwory wodne" (książka "Chemia nowej ery") dzięki!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź