Jakie cechy powinno mieć drewno z którego wykonana jest deska do krojenia: Powinno być twarde - im twardsze tym lepiej - najlepsze są heban, kokos, ale też buk, grab czy cis. Najczęstsze są deski dębowe i bukowe (drewno twarde i bardzo twarde, dość popularne). Uwaga - dobre są też deski bambusowe - to co prawda trawa, ale rośnie szybko i po odpowiednim sprasowaniu taka deska jest porównywalna do deski z drewna twardego (np.: dębowego). Deski drewniane maja wady i zalety: wady: drewno nasiąka, przyjmuje niemiłe zapachy i kolory. zalety: samo zasklepia nacięcia (goi rany), nie tępi noży. UWAGA: Bambusowe deski mają zalety drewna i nie maja jego wad (sposób ułożenia włókien babusa w deskach powoduje, ze podczas krojenia nie powstają nacięcia kumulujące wodę - deski szybciej schną).
Przygotowując posiłki w kuchni, często korzysta się z deski do krojenia. Napisz, jakie cechy powinno mieć drewno, z którego jest wykonana taka deska. Pliss to na jutro. Pomocy!!
Przygotowując posiłki w kuchni, często korzysta się z deski do krojenia. Napisz, jakie cechy powinno mieć drewno, z którego jest wykonana taka deska. Pliss to na jutro. Pomocy!!...