Wyjaśnij pojęcia :pranie właściwe gotowanie płukanie krochmalenie, suszenie . bajdzo prosze o odpowiedź :)

Wyjaśnij pojęcia :pranie właściwe gotowanie płukanie krochmalenie, suszenie . bajdzo prosze o odpowiedź :)
Odpowiedź

pranie właściwe - zanurzenie w wodzie z detergentem wraz z poruszaniem przedmiotem prania, celem doprowadzenia rzeczonego przedmiotu prania do stanu czystości gotowanie - w procesie prania - poddawanie przedmiotu prania działaniu wysokiej/bardzo wysokiej temperatury (woda wrze, bulgoce) przeważnie wraz z detergentem. Cel: jesli bez detergentu - odkażanie, jeśli z detergentem odkażanie i usuwanie zabrudzeń. płukanie - usuwanie zabrudzeń bez prania, lub detergentu jeśli następuje po praniu z jego użyciem (lub po namaczaniu z użyciem odplamiacza). Polega na wykonywaniu ruchów przedmiotem prania w wodzie tak długo aż: zejdzie plama (woda nie będzie miała zabrudzeń, koloru), lub aż usunięty będzie detergent (woda przestanie się pienić). krochmalenie - nadawanie przedmiotowi krochmalenia sztywności, odporności na wilgoć i zapobieganie rozwojowi bakterii; poprzez namoczenie go w roztworze wody i skrobi roślinnej (najczęściej mąki ziemniaczanej)  i nie poddawanie późniejszemu płukaniu, ale wyprasowaniu i wysuszeniu z nadaniem odpowiedniej formy/kształtu. suszenie - ma na celu odparowanie wody z przedmiotu mokrego. Polega na umieszczeniu go w sposób izolowany (powieszenie na wieszaku, drążku, sznurku, pręcie suszarki, rozłożenie na suszarce tak aby nie dotykał do innych suszonych przedmiotów) w miejscu przewiewnym i suchym, w cieple (chociaż w zimę w słoneczny dzień na powietrzu, na mrozie też można przeprowadzić suszenie wstępne - trzeba tylko pilnować aby suszony przedmiot nie zamarzł -  gdyż można go wtedy złamać). uwaga: używałam określenia przedmiot prania/przedmiot krochmalenia... można zamiast tego wstawić koszuli/rzeczy pranej... co będzie  potrzebne :)

Dodaj swoją odpowiedź