PROSZĘ O POMOC!!! PILNE!!!! DAJE NAJ!!! 1.Wyjaśnij, dlaczego na skutek fermentacji uwalniana jest mniejsza ilość energii niż w wypadku oddychania tlenowego. 2.Podaj przykłady wykorzystania procesu fermentacji w przemyśle spożywczym. DAJE NAJ!!!

PROSZĘ O POMOC!!! PILNE!!!! DAJE NAJ!!! 1.Wyjaśnij, dlaczego na skutek fermentacji uwalniana jest mniejsza ilość energii niż w wypadku oddychania tlenowego. 2.Podaj przykłady wykorzystania procesu fermentacji w przemyśle spożywczym. DAJE NAJ!!!
Odpowiedź

1. Na skutek fermentacji (oddychania beztlenowego), uwalniana jest mniejsza ilość energii niż w przypadku oddychania tlenowego, ponieważ glukoza zostaje rozłożona na prostrze. 2. Alkohol, drożdże, mleczarstwo, produkcja octu, produkcja kiszonek

Dodaj swoją odpowiedź