1 B- budulcowa Z- zapasowa E- energetyczna 2 Bo maja duzo witamin 3 skrobia, u zwierzat glikogen 4 Bo jest tluszczem nienasyconym, zawierajacym HDL czyli dobry cholesterol, ulatwiajacym usuwanie LDL zlego cholesterolu z organizmu 5 A kurza slepota, D3 u dzieci krzywica u doroslych oseoporoza, K spaadek krzepliwosci krwi, C obnizenie odpornosci 6 Cytrusy 7 Ca buduje kosci Mleko, Fe wchodzi w sklad hemoglobiny Czerwone mieso, I buduje hormony tarczycy Ryby 8 siekacze - odrywanie kesow jedzonka, przedtrzonowe i trzonowce - formowanie kesów pokarmu 9 zeby masz powyzej, slinianki wydzielaja sline bogata w amylaze odpowiadajaca za wstepne trawienie cukrow oraz nawilzanie pokarmu, w dwunastnicy odbywa sie trawienie przy udziale soku dwunastniczego, trzustka wydziela enzymy trawienne do jelita cienkiego (sok trzustkowy) wchodzace w sklad soku dwunastniczego, zoladek trawienie przy pomocy hcl, pepsyny i lipazy, watroba wytwarza zolc, jelito cienkie wchlanianie substancji odzywczych a takze funkcje dwunastnicy 10 brak polecenia 11 w tluszczach: ADEK, w wodzie pozostale
1.Funkcja białek - B, tłuszczów - Z, węglowodanów - E.
2.Po co spożywamy warzywa i owoce.
3.Cukrem zapasowym roślin jest..........., zwierząt jest........
4.Oliwa w diecie człowieka. Po co?
5.Niedobór witamin A,D3,K, C.
6.Źródła witaminy C.
7.Minerały: wapń, żelazo i jod źródła i funkcje.
8.Funkcja siekaczy i przedtrzonowych i trzonowych.
9.Funkcja zębów, ślinianek, dwunastnic, trzustki, ,żołądka, wątroby, jelita cienkiego,
10.Trawienie białek i cukrów.
11.Wymienić witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach.
12.Choroby układu pokarmowego: bakteryjne i pasożytnicze
DAWAĆ ZIOMKI
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź