Krok pierwszy: Rejestracja firmy w Urzędzie Miasta Osoby fizyczne oraz wspólnicy spółek cywilnych muszą zacząć od złożenia zgłoszenia o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Przy zgłoszeniu działalności gospodarczej należy przedstawić dokument tożsamości. Opłata za zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej wynosi 100 zł. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej, zgłoszenia do ewidencji dokonuje każdy ze wspólników z osobna - każdy też wnosi osobno opłatę. W tym przypadku, "Przedsiębiorcą" jest każdy ze wspólników spółki cywilnej z osobna - a nie spółka jako taka. Krok drugi: Numer REGON w Urzędzie Statystycznym W ciągu 14 dni od uzyskania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej należy wystąpić do właściwego ze względu na adres zamieszkania urzędu statystycznego o dokonanie wpisu do Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej - nadanie numeru statystycznego REGON. Krok trzeci: Firmowe konto bankowe i pieczątka Przy zakładaniu działalności gospodarczej na własny rachunek, należy pamiętać o obowiązku posiadania firmowego rachunku bankowego. Obowiązkowe jest nie tylko założenie konta firmowego, ale także powiadomienie odpowiednich organów o wszelkich zmianach dotyczących rachunku bankowego. Krok czwarty: Urząd Skarbowy - NIP i wybór formy opodatkowania Po pierwsze, musisz dokonać rejestracji NIP. W przypadku 1-osobowej działalności gospodarczej Twój NIP stanie się jednocześnie NIPem Twojej firmy. Krok piąty: Składki na ubezpieczenie społeczne w ZUS Rozpoczynający działalność gospodarczą podlega obowiązkowym ubezpieczeniom: - emerytalnemu - rentowemu - wypadkowemu - zdrowotnemu - dodatkowo opłacanie składki na Fundusz Pracy - dobrowolne ubezpieczenie - ubezpieczenie chorobowe Jeśli zatrudniasz pracowników, dodatkowo opłacasz składki. Krok szósty: zgłoszenie do Państwowej Inspekcji Pracy Jeśli przedsiębiorca - pracodawca zatrudni pracownika lub pracowników, w ciągu 30 dni od daty zatrudnienia musi powiadomić na piśmie właściwego inspektora pracy Państwowej Inspekcji Pracy i właściwego państwowego inspektora sanitarnego o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz liczbie pracowników
Plan: 4.00 pobódka 5.00 śniadanie 6.00 spotkanie w biurze 7.00 siedzenie i podpisywanie ważnych dokumentów 8.00 Spotkanie biurowe 9.00 Apel 10.00 sniadanio-obiad 11.00 omawianie planów firmy 12.00 obiad 12.30 przerwa (wyjście) 13.00 załatwianie spraw bardzo ciężkich i różnych... 15.00 deser 16.00 pakowanie ważnych dokumentów 17.00 wypłacanie i przelewy dla pracowników 18.00. kolacja 19.00 kończenie pracy... 20.00 spanie w domu