1. p,p,p,f,p,p 2. odbyt, wątroba, trzustka, tkanka mięśniowa, język, wątroba, mięśnie okrężne, żołądek 3. wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy, pora roku, klimat, aktywność fizyczna 4. trzustka, wątroba 5. Anoreksja to wstręt do jedzenia, polega na braku apetytu i wstręcie do jedzenia , któremu towarzyszy strach przed otyłością. Natomiast bulimia to żarłoczność psychiczna która charakteryzuje sie nagłymi napadami apetytu. 6. Glukoza, celuloza - błonnik pokarmowy 7. kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, 8. Higiena odżywiania się polega na przestrzeganiu zasad higieny, w celu zachowania zachowania zdrowia i utrzymaniu prawidłowego funkcjonowaniu organizmu 9. 1. perystaltyka ( przesuwanie pokarmu wzdłuż przewodu pokarmowego) 2. wchłanianie 3. trawienie 4. czynności układu krążenia 10. tasiemiec - człowiek zaraża się poprzez spożywanie surowego lub niedogotowanego zakażonego mięsa. glista ludzka - glistą mozna sie zarazić zjadając połykając jajeczka z żywymi larwami z brudnych warzyw lub owocow, a nawet z nieumytych rak.
1. Prawda/fałsz
….. Białka umożliwiają wielu komórkom ruch.
….. Woda pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.
….. Wątroba to największy narząd w ciele człowieka
….. Tłuszcze są zarówno materiałem budulcowym , jak i źródłem energii
….. Białka stanowią główny składnik enzymów
….. Witaminy K i B12 są wytwarzane w jelicie grubym.
2. Uzupełnij:
Ostatni odcinek jelita grubego to … …………
Trujące substancje w obojętne przekształca ………………….
Do dwunastnicy enzymy wydziela ……………………
Ściany zbudowane z mięśni poprzecznie prążkowanych ma………………
Za wyczuwanie smaku, ssanie i przesuwanie pokarmu odpowiada …………
Największy narząd w ciele człowieka to ………………….
Pokarm do żołądka przesuwają mięśnie ……………………
Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego to………………
3. Podkreśl czynniki , od których zależy zapotrzebowanie energetyczne człowieka
wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy, pora roku, pora dnia, klimat, aktywność fizyczna, kolor oczu
4. Uzupełnij: (dopisz odpowiednie narządy)
…………………- wydziela enzymy potrzebne do trawienia wszystkich substancji odżywczych
……………….. – wytwarza żółć
5. Wyjaśnij czym się różni anoreksja od bulimii
6. Uzupełnij cukry:
Cukier prosty, rozpuszczalny w wodzie , wchłaniany z przewodu pokarmowego do krwi to ….
Cukier złożony, okresowo magazynowany w wątrobie i mięśniach szkieletowych człowieka to….
7. Dopisz pierwiastki chemiczne, których niedobór w organizmie człowieka powoduje:
migreny -
anemię –
krzywicę –
zaburzenia wzrostu –
8. Wyjaśnij pojęcie „higiena odżywiania się”
9. Spożywane pokarmy muszą zostać przekształcone , by organizm mógł je przyswoić. Wymień 4 procesy, które zachodzą w układzie pokarmowym.
10. Szczególnie groźne dla układu pokarmowego są pasożyty wewnętrzne. Wymień dwa i napisz jak możemy się nimi zarazić
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź