1)Przykłady bakterii GMO. 2) Zalety i/lub wady: - kukurydzy GMO - pomidorów GMO - ziemniaków GMO - myszy GMO - krów GMO - kotów GMO - świń GMO - pijawek GMO

1)Przykłady bakterii GMO. 2) Zalety i/lub wady: - kukurydzy GMO - pomidorów GMO - ziemniaków GMO - myszy GMO - krów GMO - kotów GMO - świń GMO - pijawek GMO
Odpowiedź

1. Najsłynniejszą bakterią GMO jest pałeczka okrężnicy czyli Escherichia coli (E.coli). Służy ona do wielu badań i produkcji leków bez zabijania zwierząt i uszkadzania organizmu ludzkiego. 2. Świnie GMO- modyfikacja organizmu świni, aby mogła być dawcą ludzkich narządów. Mimo że człowiek ma największą zgodność genetyczną z szympansem, to narządy najbardziej mamy podobne do świni. Modyfikacja genetyczna zapobiegać ma odrzuceniom narządów. Pijawki GMO- produkcja hirudyny bez zabijania pijawek, które w Polsce są pod ścisłą ochroną. Myszy GMO- stosowane są w laboratoriach farmaceutycznych do testowania leków, aby badań w pierwszych fazach nie trzeba było wykonywać na ludziach. Krowy GMO- produkcja większych ilości mleka oraz otrzymywanie mleka o specjalnych właściwościach dla produkcji poszczególnych serów. Produkcja antytrypsyny, erytropoetyny oraz antytrombiny. Koty GMO- sierść genetycznie modyfikowanych kotów nie powoduje u ludzi alergii więc spokojnie mogą być one hodowane przez alergików. Kukurydza GMO- zmodyfikowana genetycznie kukurydza jest odporna na szkodniki-> omacnicę prosowiankę. Dodatkowo rośliny te mogą być używane do produkcji leków i szczepionek. Ziemniaki GMO- zmodyfikowany genetycznie ziemniak jest odporny na stonkę. Mniejsza zawartość skrobi, modyfikacja smaku roślin. GMO są także mniej szkodliwe dla człowieka. Pomidory GMO- odporność na szkodniki, herbicydy, choroby, niekorzystne warunki środowiska, większa trwałość roślin, cieńsza skórka, większa masa roślin.

Dodaj swoją odpowiedź