Pozytywne: - dzięki ich obecności w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy, np. krowy, mogą zachodzić procesy trawienia celulozy; w innych organizmach, np. u człowieka są źródłem witamin B i K - biorą udział w krążeniu dwutlenku węgla, azotu, siarki, fosforu ( cykle biochemiczne ) - bakterie chemosyntezujące usuwają ze środowiska trujące, szkodliwe związki chemiczne np. amoniak - bakterie patogenne; chorobotwórcze biorą udział w utrzymaniu równowagi biologicznej, biocentrycznej - są pokarmem dla wielu zwierząt1. Pozytywna: - powodują rozkład i gnicie materii organicznej martwej - włączają w obieg materii niektóre pierwiastki, np. C, S, N, P - mineralizują i spulchniają glebę, fermentują obornik - oczyszczają wodę i ścieki (tzw. metoda biologiczna) - są doskonałym obiektem badań, szczególnie w genetyce - są wykorzystywane w przemyśle: mleczarskim – w produkcji kefirów i jogurtów, serowarskim – w produkcji serów, gorzelniczym – w produkcji alkoholu, włókienniczym – w przeróbce (roszeniu włókien) lnu i konopi - są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym w produkcji Negarywne: - wywołują choroby zwierząt (np. nosacizna, gruźlica, różyca) i człowieka (cholera, trąd, gruźlica, dur brzuszny, angina, czerwonka bakteryjna, szkarlatyna, krztusiec, borelioza, zapalenie opon mózgowych, kiła, rzeżączka, dyfteryt) - prócz typowych chorób wyróżnić możemy też zatrucia, w których nie bakterie są czynnikiem wywołującym objawy choroby, ale wytwarzane przez nie egzotoksyny; do najczęstszych należą zatrucia pokarmowe powodowane przez bakterie z rodzaju Salmonella , natomiast do najgroźniejszych – zatrucie toksyną produkowaną przez laseczkę tężca oraz jadem kiełbasianym wytwarzanym przez laseczkę jadu kiełbasianego - powodują choroby roślin(plamistość liścia buraka, parch bakteryjny buraka, zgorzel łodygi ziemniaka, rak bakteryjny pomidorów, bakterioza kapusty) - powodują gnicie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - powodują niszczenie materiałów przemysłowych (drewna, włókna, papieru) - uwalniają azot do atmosfery (bakterie denitryfikacyjne)
Wypisz znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka. Wymień przynajmniej 15 wszystkich przykładów.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź