Witaminy

Ruch jednostajny prostoliniowy

Prędkość w ruchu jednostajnym prostoliniowym:
v = s / t [1m/s]

v - prędkość [1km/h] [1cm/min]
s – droga
t – czas


Droga w ruchu jednostajnym prostoliniowym
s = v · t [1m]


Przyspieszenie
a = v/ t = 0
v – przyrost prędkości
t – czas w którym nastąpił przyrost prędkości
Przyspieszenie ma wartość stałą i dla ruchu jednostajnego prostoliniowego wynosi 0




Ruch jednostajnie przyspieszony

1. Prędkość początkowa v = 0 [m/s]

Prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym gdy v = 0

v = a · t
v – prędkość
a – przyspieszenie
t – czas

Droga w ruchu jednostajnie przyspieszonym gdy v = 0

s = a · t² / 2 (gdy v = 0 [m/s])
s – droga
a – przyspieszenie
t – czas


Przyspieszenie w ruchu jednostajnie przyspieszonym gdy v = 0
a = v/ t [1 m/s²]
v – przyrost prędkości
t – czas w którym nastąpił przyrost prędkości
przyspieszenie ma wartość stałą


2. Prędkość początkowa v > 0 [m/s]
Prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym gdy v > 0
v = v0 + a · t
v – prędkość
a – przyspieszenie
t – czas
v0 – prędkość początkowa

Droga w ruchu jednostajnie przyspieszonym gdy v > 0

s = v · t + a · t² / 2 (gdy v > 0 [m/s]) s – droga
a – przyspieszenie
t – czas
v – prędkość początkowa

Przyspieszenie w ruchu jednostajnie przyspieszonym gdy v > 0

a = v/ t [1 m/s²] v – przyrost prędkości
t – czas w którym nastąpił przyrost prędkości
Przyspieszenie ma wartość stałą



Ruch jednostajnie opóźniony
Prędkość w ruchu jednostajnie opóźnionym

v = v0 - a · t
v – prędkość
a – przyspieszenie
t – czas
v0 – prędkość początkowa

Droga w ruchu jednostajnie opóźnionym

s = v0 · t - a · t² / 2 s – droga
a – przyspieszenie
t – czas
v0 – prędkość początkowa


Przyspieszenie w ruchu jednostajnie opóźnionym

a = v/ t [1 m/s²] v – przyrost prędkości
t – czas w którym nastąpił przyrost prędkości
Przyspieszenie ma wartość stałą

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Witaminy w zyciu codziennym

W wyniku choroby, powstalej z powodu braku fosforu i wapnia, kosci ulegaja znieksztalceniu i oslabieniu, wykrzywiaja sie pod wplywem ciezaru ciala szybko rosnacego dziecka. Kosci i nadgarstki staja sie powiekszone, klatka piersiowa zaczyna przypomin...

Biologia

Białka, węglowodany, witaminy

Bialka - dietetyka, bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych. Bialka stanowia podstawowy material budulcowy wszys...

Żywienie człowieka

Witaminy

Witaminy

Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w ...

Biologia

Witaminy

Organizm nie potrafi wytwarzać witamin niezbędnych do zaspokajania jego potrzeb, obecność tych substancji w pożywieniu jest więc niezbędna. Niedobory witamin, pełniących w organizmie specyficzne funkcje, mogą być przyczyną poważnych cho...

Biologia

Dietetyka :Witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach - ich rola w żywieniu

Do optymalnego wykorzystania spożytego pożywienia i utrzymania ciągłości procesu przemiany materii niezbędne są w i t a m i n y (łac.: vita ? życie, amina ? związek chemiczny zawierający grupę aminową). Nazwa ?witamina? została wymyśl...

Biologia

Wpływ witaminy A na organizm, funkcje, skutki niedoboru, występowanie.

Witamina A - strażnik naszego organizmuWitamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zd...