Omów procesy glebotwórcze, przedstaw typy gleb oraz oceń przydatność rolniczą gleb na świecie.

Proces glebotwórczy zaczyna się gdy organizmy a głównie roślinność wkraczają na powierzchnię wietrzrejącą litosfery. Obejmuje on mineralizację materii organicznej, powstanie próchnicy oraz przemieszczanie (wsiąkanie) związków mineralnych i organicznych. Na przebieg procesu glebotwórczego ma wpływ: klimat, woda, organizmy żywe, ukształtowanie powierzchni, rodzaj skały, działalność człowieka. W wyniku procesu glegotwórczego powstaje gleba. O jej rodzaju decyduje rodzaj roślinności. Strefowe zróżnicowanie elementów środowiska prowadzi do powstania strefowych typów gleb. Do strefowych typów gleb należą: gleby tundrowe, bielicowe, brunatne, czarnoziemy, czerwonoziemy, żółtoziemy... Nazwy ziem pochodzą od zabarwienia profilu glebowego. Poza glebami strefowymi mamy gleby astrefowe i gleby górskie, gleby bagienne, mady (na mułach rzecznych).
Przeciętny wskaźnik przydatności rolniczej gleb w Polsce wynosi 4,2 (im niższy wskaźnik tym żyźniejsze gleby. Ustala się go biorąc pod uwagę klasy ziemi od I-VI (I - gleby najżyźniejsze, VI słabe)
50% gleb to gleby słabe i średnie
15% to gleby dobre i bardzo dobre
dobre gleby - N. Śląska, Wielkopolska
żyzne - dolna Wisła (gdańskie, elbląskie, bydgoskie, toruńskie).

Dodaj swoją odpowiedź