Chrzan : Część jadalną chrzanu tworzy korzeń. Jest on długi, cylindryczny, o chropowatej, białożółtej skórce i białym, nieco włóknistym miąższu. Rzodkiew : Część jadalna to zgrubienie będące połączeniem części liściowej i górnej partii korzenia. Za najsmaczniejsze uważa się rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, o wydłużonym kształcie. Rzepa : Zgrubienie części jadalnej rzepy, powstaje z części korzenia palowego, części podli-ścieniowej i części nadliścieniowej rośliny. Zgrubienie, które u młodych roślin jest zwykle wydłużone, Kalarepa : Częścią jadalną kalarepy jest nadziemna część szyki korzeniowej oraz łodyga stanowiąca mięscistą bulwę, od której odrasta kilka zielonych liści. Czosnek: Częścią jadalną jest cebula złożona nazywana główką. Łodyga właściwa jest silnie skrócona i zdrewniała. Z górnej jej części wyrastają liście, a z dolnej korzenie przybyszowe. Ostatniego niestety nie wiem ;/
napisz o części jadalnej ; chrzanu,rzodkiewki,rzepy,kalarepy,czosnku i batatu prosze pomóżcie
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź