Opisz 3 ślimaki nagie (występujące w Polsce). proszę o krótki opis ślimaków ma to zawierać m.in. co jedzą gdzie żyją itp. może to być np.Ślinik wielki (Arion rufus) Bardzo proszę aby do każdego dołączyć zdjęcie

Opisz 3 ślimaki nagie (występujące w Polsce). proszę o krótki opis ślimaków ma to zawierać m.in. co jedzą gdzie żyją itp. może to być np.Ślinik wielki (Arion rufus) Bardzo proszę aby do każdego dołączyć zdjęcie
Odpowiedź

Ślinik wielki(Arion rufus) długość :nawet do 18 cm. barwa: czarna,lub rzdzawa,rzadziej brunatna spotykany w lasach bukowych,wystepuje głównie na pojezierzu mazurskim,pomorzu,ziemi lubuskiej i śląsku pożywienie;miękkieowoce,butwiejące resztki roslin, pozycjua obronna:ślinik przybiera ją kiedy coś lub ktoś go dotknie,kształt zwiniętego kłębka chroni jego narządy wewnętrzne, rozmnażanie; w jesień, od 4do 6 tygodniv ,składane są w grupkach po 150 szt. długość życia :ok.3 lat   Ślinik lutyzański długość: 7-15 cm. zabarwienie :szaro-zielone odżywianie:ślimak ten jest wszystkożerny odrżywia sięrównież rozkładającą materią i roślinami orza padliną wyśtępowanie:hiszpania,zachodnia francja,wielka brytania,a także cała zachodnia europa,występuje również w USA rozmnażanie:składa do 400 jajeczek (w okresie jesieni wszystkie na raz),dojrzałość osiąga w ciągu roku ARION ATER żyje na łąkach i polach nz północno -zachodnim wybrzeżu angli długość: 15 cm. baraw:młode osobniki mają kolor pomarańczowy  z okresem dojrzewania zmieniają barwę na czarną odżywianie:żywią się roślinami i grzybami oraz robakami. rozmnażanie:slimaki te są obojniakami,składają 20-5- jajeczek w strzelinach drzew lub pękniętym drewnie,młode wykluwają się po 6 tygodniach   odżywianie się:

Ślinik wielki (Arion rufus) - o brązowym, brązowo- czarnym lub czerwonym zabarwieniu ciała. Dość liczne jego stanowiska obserwowano w rejonie Rzeszowa, Jarosławia, Przemyśla, Krosna, Sanoka, Tarnobrzega i Jasła. Pojawia się także w zachodniej Polsce i lokalnie w kilku innych miejscach kraju. Gatunki rozmnaża się szybko i może w krótkim czasie opanować dane środowisko. Odznaczają się dużą tolerancją pokarmową i ekologiczną. Oprócz pokarmu roślinnego mogą odżywiać się padliną (na przykład martwymi ślimakami, żabami, dżdżownicami) i odchodami zwierzęcymi. Niektóre publikacje opisują również rzadkie przypadki zjadania przez ślinika wielkiego żywych piskląt, noworodków małych ssaków, a nawet młodych zajęcy, którym przez ciemiączko uszkadzały mózg. Jeden osobnik ślinika wielkiego lub luzytańskiego składa łącznie w złożach przeciętnie około 500 jaj. Młode ślimaki wykluwają się przede wszystkim jesienią. Zimują głównie formy młodociane i jaja. Dorastają wiosną i latem, czyniąc w tym okresie największe szkody.   http://kociewiacy.pl/main/images/stories/Image/2006/male_stworzenia67_html_md637d39.jpg `````````````````~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`````````````   Ślinik luzytański (Arion lusitanicus) -  przed kilkoma laty stwierdzono po raz pierwszy w Polsce  w okolicach Łańcuta (woj podkarpackie). Został zawleczony z terenów Europy Zachodniej (jest on pospolity na północy Hiszpanii, dotarł również do Niemiec, Bułgarii i Czech). Ślimak ten dorasta do długości około 15 cm i w naszym rejonie ma skórę o zabarwieniu czerwonawym. Jest bardzo ekspansywny — corocznie systematycznie powiększa zasięg swojego występowania. Początkowo jego obecność stwierdzano w Albigowej koło Łańcuta, jednak z czasem, między innymi wraz z drzewkami owocowymi (kupowanymi w istniejącym tam dawniej Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Sadownictwa), został wprowadzony do ogrodów działkowych i na posesje, skąd dalej swobodnie się rozprzestrzeniał. W ostatnich latach kolejne stanowiska ślinika luzytańskiego stwierdzono również w innych województwach południowej Polski. http://rs_11.republika.pl/galeria2_pliki%5Cimage016.jpg ````````````````````````````~~~~~~~~~~~~~~`````````` Ślinik rdzawy (Arion subfuscus) - spotykany często w ogrodach. Na ogół, uznawany  za gatunek o małym znaczeniu gospodarczym. Zamieszkuje on prawie całą Europę, w Polsce jest jednym z najpospolitszych ślimaków. W ubiegłych latach w rejonie Rzeszowa wiosną, na terenach ogrodów działkowych i przydomowych przy sprzyjającej pogodzie (łagodna zima oraz częste opady atmosferyczne) zaobserwowano liczniejsze występowanie tego ślimaka. Nierzadko całkowicie zjadał wschodzące warzywa, zwłaszcza w uprawach, które przykrywano agrowłókniną — stwarzała ona doskonałe warunki wilgotnościowe dla rozwoju ślimaków. http://brzozow.org.pl/images/Ciekawostki/slinik_rdzawy.jpg

Dodaj swoją odpowiedź