twardość wody Twardość wody jest spowodowana obecnością soli wapnia i magnezu, przede wszystkim wodorowęglanów, siarczanów i chlorków. Przejawia się ona m.in. w tym, że wody twarde dają z mydłem obfity biały osad soli wapniowych kwasów palmitynowego i stearynowego (mydła są solami sodowymi tych kwasów). Podczas gotowania wody wodorowęglan wapnia przechodzi w osad węglanu wapnia co powoduje zmniejszenie twardości. Ta część twardości wody uzależniona od obecności wodorowęglanów nosi nazwę twardości przemijającej. Natomiast twardość trwała nie dająca się usunąć przez gotowanie jest uzależniona od obecności siarczanu wapnia. Można ją usunąć przez dodanie do wody węglanu sodowego. Twardość wody zmniejsza się znacznie przez dodatek polifosforanów sodu, głównie Calgon. Jony polifosforanowe tworzą z jonami wapnia i magnezu kompleksy nie ulegające wytrąceniu na włóknach tkanin po dodaniu mydła. napisałam tak ale nie bardzo jest wyjasnione usuwanie twardości wody
Zad. Jak usunąć twardość wody i na czym ona polega?
Zad. Jak usunąć twardość wody i na czym ona polega?...
jak usunąć twardość wody?
jak usunąć twardość wody?...
1.Jak twardość wody wpływa na proces prania,mycia? 2.Jak usunąć twardość wody ?
1.Jak twardość wody wpływa na proces prania,mycia? 2.Jak usunąć twardość wody ? ...
Zastosowanie metod miareczkowych w analizie wody przemysłowej (kotłowej).
Z punktu widzenia życia człowieka – stan wody używanej właściwie do wszystkiego: od celów spożywczych po przemysłowe, jest bardzo istotny. Woda zarówno do spożycia, higieny czy dla przemysłu musi odpowiadać pewnym ogólno ustanowionym ...
Zastosowanie metod miareczkowych w analizie wody przemysłowej (kotłowej).
Z punktu widzenia życia człowieka – stan wody używanej właściwie do wszystkiego: od celów spożywczych po przemysłowe, jest bardzo istotny. Woda zarówno do spożycia, higieny czy dla przemysłu musi odpowiadać pewnym ogólno ustanowionym ...