Wypisz witaminy rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach i opisz ich znaczenie w żywieniu człowieka

Wypisz witaminy rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach i opisz ich znaczenie w żywieniu człowieka
Odpowiedź

A,D,E,K w tłuszczu B i C w wodzie brak A kurza słepota Brak D krzywica wykrzywienie kosci brak K Przeciwkrwotocznosc brak B zajady czyli pekniecia w kącikach ust brak C szkorbut wypadanie zebów i obnizona odpornoscc licze na naj :) pozdro :0-

witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2,B3, B5, B6, B9, B12, C, H/B7 Witamina B1 odpowiada za stan tkanki nerwowej, B2 podnosi odporności i stymuluje wzrost, B6 odpowiada za przemiany aminokwasów, B12 Odpowiada za wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym   witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, F Witamina A Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naskórka widzenie oraz wzrost, D stymuluje wchłanianie wapnia oraz kieruje metabolizmem tkanki kostnej, E  ma wpływ na płodność, wpływa na pracę mięści, chroni przed poronieniem, K odpowiada za krzepnięcie krwi :):)

Dodaj swoją odpowiedź