Do dwóch probówej, jednej z glukozą i drugiej ze skrobią należy dodać pare kropel jodyny (roztworu alkohololowego jodu). Amylaza zawarta w skrobi tworzy z jodem granatowe zabarwienie. Zamiast jodyny można też dodać płynu Luloga czyli mieszaniny KI i I2 .
Do jednej próbówki przelewamy roztwór glukozy, a do drugiej przelewamy roztwór skrobi(rozpuszcza się ona w znikomy sposób). Do innej próbówki dodajemy azotan (V) srebra i dolewamy NaOH. W ten sposób wytrąci się nam osad AgOH, który jest bardzo nietrwały i od razu rozkłada się do Ag2O. Do powstałego osadu dodajemy wodę amoniakalną aż osad ulegnie roztworzeniu. Tak powstały roztwór rozdzielamy na dwie próbówki. Część dajemy do glukozy, a część do skrobii. Obie próbówki wstawiamy do zlewki z gorącą wodą i zostawiamy na chwilę. W jednej z próbówek na ściankach pojawiło się metaliczne srebro, a w drugiej nie zaobserwowaliśmy zmian. Próbówka ze srebrem na ściankach to glukoza, a bez srebra to skrobia. Wniosek: Glukoza jest cukrem redukującym, a skrobia nie. Glukoza ulega próbie Tollensa, a skrobia nie.
Wyjaśnij w jaki sposób można odróżnić glukozę od skrobi.
Wyjaśnij w jaki sposób można odróżnić glukozę od skrobi....