gotowanie jest to proces który odbywa się w temp.100*, podczas gotowania białko się ścina a skrobia rozkleja więc składniki nie są szkodliwe dla organizmu człowieka. gotować należy długo w dużej ilości wody zaczynając od niskiej temp.wody
Polega na ogrzewaniu żywności w gotującej się wodzie w temperaturze 98-100 stopni Celsjusza Gotowanie żywności w ten sposób powoduje - rozmiękczenie tkanek - ścięcie białka - rozpuszczenie składników pokarmu - rozklejenie skrobi - pęcznienie ziaren skrobi - przechodzenie witamin i minerałów do wody, dlatego też powinno używać się wywarów do innych potraw i nie powinno się wylewać odwarów, ze względu na zawartość cennych składników odżywczych Inną odmianą gotowania jest gotowanie na parze - rozróżniamy gotowanie na parze pod normalnym ciśnieniem (temperatura 100-101 stopni Celsjusza) oraz przy zwiększonym ciśnieniu (temperatura 105 stopni Celsjusza) - na parze można gotować mięso, warzywa, ryby, ziemniaki - główną zaletą gotowania na parze jest to, że wyciek wody z produktów jest bardzo mały, więc są one bardzo soczyste