Pomoc z Biologii :)    1.Podaj funkcje języka. 2.Gdzie trawione są białka ? 3. Skład śliny. 4. Skład soku żołądkowego

Pomoc z Biologii :)    1.Podaj funkcje języka. 2.Gdzie trawione są białka ? 3. Skład śliny. 4. Skład soku żołądkowego
Odpowiedź

1. Miesza pokarm ze śliną, ułatwia połykanie, odbiera smaki, informuje nas o substancjach które nie powinny znalezć się w pokarmie. 2. Białka tawione są w żołądku a dokładnie w dwunastnicy. 3. 98% - Woda 2% - Sole minealne : Liozym, Enzymy trawienne i amylaza ślinowa. 4. -Pepsynogen -Enzymy tawienne -Śluz -Kwas solny    Pozdrawiam :)

1.Kognitywna – poznawcza, racjonalna. Polega ona na wyrażaniu myśli, sądów, idei, pojęć, ale także na realizowaniu ich. Funkcja ta polega na zdobywaniu wiedzy o świecie. Badają ją: logika, psychologia, filozofia. Społeczna – odzwierciedla miejsce i rolę języka w relacjach społecznych. Język jest narzędziem tworzenia i regulowania relacji społecznych. Jest też najważniejszym narzędziem podziału kompetencji i układu ról społecznych w różnych sytuacjach. Badają ją: socjologia, psychologia społeczna, medioznawstwo. Afektywna – emotywna, ekspresywna. Jest związana z przekazywaniem emocji. Badają ją: poetyka, literaturoznawstwo, psychologia twórczości. 2.Białka: żołądek (enzym podpuszczka - ścina białko zawarte w mleku) żołądek (enzym pepsyna - rozrywa długie łańcuchy białkowe zapoczątkowując proces ich rozkładu) 3. cynkowanie galwaniczne wakacje grecja Bet At Home Live Skład pokarmu roślin . O stronie Rośliny są bardzo często spotykane nie tylko w naszych ogródkach, ale żyjące dziko, co oznacza bardzo zróżnicowany pokarm. architektura i budownictwo Lorem Ipsum. 4. W skład soku żołądkowego wchodzą: podpuszczka ścina białka mleka, pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek, kwas solny w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH), lipaza żołądkowa, która rozpoczyna trawienie tłuszczów, śluz chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samostrawieniem. Warstwa śluzu ma grubość ok. 1 mm. Działa bakteriobójczo.  

Dodaj swoją odpowiedź