Środki żywnościowe i warunki ich przechowywania.

1.Środki żywnościowe-substancje lub ch mieszaniny zawierające składniki potrzebne
do odżywiania organizmu ludzkiego i przeznaczone do spożycia w stanie przetworzonym
lub surowym.

2.Środkami spożywczymi są:
a)używki-np.kawa,herbata
b)surowce-np.surowy,nieobrany,brudny ziemniak
c)półprodukt-np.oczyszczone,rozdrobnione,ale jeszcze nieugotowane ziemniaki

3.Produkty bądź wyroby gotowe

surowce=>półprodukt=>wyroby gotowe

Pochodzenie środków żywnościowych:
a)zwierzęce (np.smalec)
b)roślinne (np.warzywa)
c)mineralne (np.sól kamienna)

4.Podział środków żywnościowych pod względem trwałości:
a)trwałe (np.kasza)
b)nietrwałe (np.surowe mięso)

Dodaj swoją odpowiedź
Technologia gastronomiczna

Zasady przechowywania produktów spożywczych

Przechowywanie środków żywnościowych.
Środki żywnościowe mają bardzo zróżnicowane właściwości fizyczne i che-miczne, są na ogół nietrwałe, część z nich występuje sezonowo. Aby zapewnić pro-dukcji gastronomicznej ciągłoś�...

Biologia

Nawyki żywieniowe i ich konsekwencje zdrowotne

Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowi...

Biologia

Żywność transgeniczna

Inżynieria genetyczna polega na wykorzystaniu przez naukowców technik laboratoryjnych do zmiany DNA żywych organizmów. DNA to projekt indywidualizmu żywego organizmu. Każdy organizm determinowany jest informacją przechowywaną w jego DNA. Inf...

Technologia żywności

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...

Polityka

Polityka ekonomiczna

Polityka ekonomiczna zagadnienia egzaminacyjne (studia dzienne)

DEFINICJA I KATEGORIE POLITYKI EKONOMICZNEJ

PE Ekonomiczna – określana jako umiejętność racjonalnego gospodarowania- gospodarność, oszczędność, oznacza zate...