1. Oblicz a) 2/3 - 1/2 przez 4/3 - 2/3 b) 10 do potęgi -4 c) pierwiastek 1/6 razy pierwiastek z 6 d) 25 do potęgi -3 razy 125 do potęgi 2 e) pierwiastek sześcienny z -125 f)pierwiastek sześcienny - 2 razy pierwiastek sześcienny z -500 g) (2/3) do p

1. Oblicz a) 2/3 - 1/2 przez 4/3 - 2/3 b) 10 do potęgi -4 c) pierwiastek 1/6 razy pierwiastek z 6 d) 25 do potęgi -3 razy 125 do potęgi 2 e) pierwiastek sześcienny z -125 f)pierwiastek sześcienny - 2 razy pierwiastek sześcienny z -500 g) (2/3) do potęgi -2 - (4/3) do potęgi -1 h) (3 do potęgi 7 razy 3 do potęgi -9): 3-6 DAJE NAJ ZA CAŁE ROZWIĄZANIE:)
Odpowiedź
czekoladkaa12

[latex]a) frac{ frac{2}{3}- frac{1}{2} }{ frac{4}{3} - frac{2}{3} }= frac{ frac{4}{6} - frac{3}{6} }{ frac{2}{3} }= frac{1}{6}* frac{3}{2}= frac{1}{4}\b)10^{-4}= frac{1}{10^4}=frac{1}{10000}\c) sqrt{frac{1}{6}}*sqrt{6}=6^{-frac{1}{2}}*6^{frac{1}{2}}=6^0=1\d)25^{-3}*125^2=5^{-6}*5^6=5^0=1\e) sqrt[3]{-125}=-5 ((-5)^3=-125)\f) sqrt[3]{-2}* sqrt[3]{-500}= sqrt[3]{1000}=10\g)(frac{2}{3})^{-2}-(frac{4}{3})^{-1}=frac{9}{4}-frac{3}{4}=frac{6}{4}=frac{3}{2}=1,5\ [/latex] [latex]h)frac{3^{7}*3^{-9}}{3^{-6}}=frac{3^{-2}}{3^{-6}}=3^4=81[/latex]

chorapsychika

a) 2/3 - 1/2 przez 4/3 - 2/3=(4/6-3/6)/(4/3-2/3)=(1/6)/(2/3)=1/4 b) 10 do potęgi -4=1/10⁴=1/10000 c) pierwiastek 1/6 razy pierwiastek z 6=√(1/6*6)=√1=1 d) 25 do potęgi -3 razy 125 do potęgi 2=5⁻⁶*5⁶=5⁰=1 e) pierwiastek sześcienny z -125=-∛5³=-5 f)pierwiastek sześcienny - 2 razy pierwiastek sześcienny z -500=∛-2*(-500)= =∛1000=∛10³=10 g) (2/3) do potęgi -2 - (4/3) do potęgi -1=(3/2)²-(3/4)¹=(3/2)²-(3/4)=9/4-3/4= =6/4=3/2=1 1/2 h) (3 do potęgi 7 razy 3 do potęgi -9): 3-6=3⁷⁻⁹:3⁻⁶=3⁻²:3⁻⁶=3⁴=81

Dodaj swoją odpowiedź