Ropa naftowa- właściwości, przeróbka i zastosowanie - krótko, notatka

1. Ropa naftowa - zwana olejem skalnym powstała ze szczątków organicznych ok. 500 mln lat temu.

2. Właściwości Ropy Naftowej:
- Ciecz olejista
- Barwy od jasnobrunatnej do czarnej
- Charakterystyczny zapach
- Jest palna
- Ma gęstość mniejszą od wody
- Nie miesza się z wodą

3. W 19 wieku Ignacy Łukasiewicz destylował ropę naftową i otrzymał z niej naftę, której użył do konstrukcji lampy naftowej. (1852r.)

4. Ropa naftowa jest mieszaniną węglowodorów i żeby ją rozdzielić należy podać ropę destylacji frakcjonowanej. (W rafineriach).

5. Destylacja frakcjonowana-jest to metoda rozdzielania mieszaniny na kilka frakcji(porcji) różniących się składem chcemicznym wykorzystując różnice w temperaturach wrzenia poszczególnych składników mieszaniny.

6. W wyniku destylacji ropy naftowej otrzymujemy następujące produkty (trakcje).

1 frakcja | 50 stopni Celsjusza ---> Gazy rafineryjne
2 frakcja | 50-150 stopni Celsjusza ---> Benzyna
3 frakcja | 150-200 stopni Celsjusza ---> Nafta
4 frakcja | 250-400 stopni Celsjusza ---> Oleje napędowe
5 frakcja | 400 stopni Celsjusza ---> Asfalt

POZOSTAŁOŚĆ = MAZUT.

Dodaj swoją odpowiedź