Drożdze
Drożdze sa grzybami jednokomórkowymi.Ich mikroskopijnej wielkości komórki sa okrągłe.W przyrodzie występują one na powierzchni gleby i na dojrzałych owocach.Intensywnie rozwijają sie w wysokiej temperaturze.
Drożdze odżywiają się martwą materia ograniczną.Są więc saprofitami.Przekształcają cukier w dwutlenek węgla i alkohol,w wyniku czego uzyskują energię niezbędną im do życia.Proces ten nazywamy fermentacja alkoholową.
Drożdzy używa się do wypiekow pieczywa,na przykład chleba,bułek,drożdżówek czy rogali.Ciasto drożdżowe rośnie dzięki dwutlenkowi wegla.Gaz ten,nie mogac wydostać sie z otaczającego go ciasta,powoduje jego podnoszenie i spulchnianie.
Drożdże w odpowiednich warunkach szybko sie rozmnażają przez pączkowanie.Polega ono na oddzielaniu się komórek potomnych od organizmu macierzystego.