Przepis na ambrozję
Przepis na ambrozję
(dla siedmiu bogów)
składniki:
1 waza soku ze złotych jabłek
1 cynowany kielich nektaru
1 kiść winogron
2 złote puchary słodkiego wina
1 posrebrzany dzban mleka z kozy Almatei
1 półmisek granatów
7 kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
Granaty umyć, sparzyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią
warstwę skórki , włożyć do wody, zagotować i wystudzić.
Wycisnąć z nich sok, usunąć pestki, połączyć z nektarem w
roztworze wodnym ze złotych jabłek. Dalej dodać kielich nektaru.
Następnie wrzucić pojedyncze grona. Połączyć z dwoma
pucharami słodkiego wina. Dolać dzban oziębłego mleka
z kozy Almatei. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozlać do
kielichów, włożyć kostki lodu i zaraz podawać.
Uwagi:
Najlepiej spożywa się z dodatkiem drobno
pokrojonych, białych kwiatów cytryn.