Utrwalanie środków żywnościowych.

1.Cel utrwalania żywności:
a)zabespieczenie przed zepsuciem przez zniszczenie bądź zachamowanie bakterii i enzymów

2.Metody utrwalania żywności:
a)fizyczne-polegają na wykorzystaniu zjawisk fizycznych takich jak działanie wysokiej bądź niskiej temperatury
*pasteryzacja-odbywa się w temperaturze do 100 st. Celcjusza
*sterylizacja-proces termiczny który odbywa się w temperaturze pow. 100 st. Celcjusza
*apertyzacja-ogrzewanie przetworów,produktów w szczelnie,hermetycznie zamkniętych opakowaniach (słoiki,butelki,puszki)
*zamrażanie-odbywa się w temperaturze od -20 do -30 st. Celcjusza.Przechowywanie zamrożonych produktów -18 st. Celcjusza.
*chłodzenie-proces polegający na schłodzeniu żywności do temperatury +10 st. Celcjusza do 0 st. Celcjusza
*tyndalizacja-potrójna pasteryzacja,stosuje się ją przede wszystkim do gotowania przetworów mięsnych
*liofilizacja-suszenie poprzez zamrażanie z pominięciem fazy ciekłej.Żywność liofilizowana zachowuje pełną wartość odżywczą,jest trwała i po uwodzeniu łatwo wraca do stanu pierwotnego.

Do tych metod fizycznych należy również solenie i zastosowanie cukru.Mają one na celu zwiększenie ciśnienia osmotycznego.

b)chemiczne-polegają na utrwalaniu żywności poprzez dodatek pewnych substancji konserwujących,które hamują rozwój drobnoustrojów.Substancjami tymi są kwasy organiczne,np.jabłkowy,cytrynowy,przeciwutleniacze i synergenty.

c)biologiczne-polegają na wykorzystaniu dokonserwowanej żywności bakterii pożytecznych produkujący kwas mlekowy typowym przykładem są wszelkie kiszkonki,napoje fermentowane

Dodaj swoją odpowiedź
Technologia żywności

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Spis treści


1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...

Technologia żywności

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Spis treści


1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...

Język polski

Aktualne problemy gospodarki światowej

1. Pojęcie problemów globalnych
Globalne problemy, określenie stosowane do problemów, które odnoszą się do całej ludzkości, ich skala ma charakter ponadpaństwowy, ponadregionalny, odznaczają się olbrzymią wagą i wiążą z kwestią...

Plastyka

Historia i współczesność materiałów piśmiennych

?Historia i współczesność materiałów piśmiennych?

Zredagowała: Magdalena Krajewska

SPIS TREŚCI

? Wstęp, historia pisma i piśmiennictwa ? str. 3
? Tak to się zaczęło - Pismo klinowe i hieroglify ? str. 4 <...