witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B3, B5, B6, H, B9, B12, C witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E,K B12 występowanie: mięso: wątroba, nerki, mleko,ryby; znaczenie: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, udział w przekształcaniu rybonukleotydów w deoksyrybonukleotydy, ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt B6 wyst: drożdże piwne, wątroba, ziarna zbóż, kapusta, mleko, mięso; znaczenie:jako koenzym bierze udział w przemianach aminokwasów, bierze udział w syntezie glikogenu, bierze udział w reakcjach przekształcania kwasów tłuszczowych B9 wyst: zielone częsci roślin, wątroba, drożdże; znaczenie: udział w biosyntezie kwasów nukleinowych, reguluje podziały komórkowe, wpływa na działanie wątroby, żołądka i jelit A- wyst: masło, jaja, mleko; znaczenie bierze udział w procesie widzenia, chroni przed wolnymi rodnikami D-wyst: tran, wątroba, mleko, mięso, jaja; znaczenie: udział w gospodarce fosforanowo- wapniowej, ułatwia wchłanianie wapnia w jelicie cienkim K- wyst. produkty roślinne- zielone części roślin, oleje roślinne, tkanki zwierzęce, tran; znaczenie: udział w procesie krzepnięcia krwi, udział w formowaniu tkanki kostnej, posiada właściwosci przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe
Wypisz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie wybierz miniumum po 3 z każdej grupy podaj ich rolę i przykłady produktów o dużej ich zawartości.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź