Podstawowe sub. odżywcze to: - białka - węglowodany - tłuszcze - witaminy - składniki mineralne Węglowodany, tłuszcze i białka są sub. dostarczający mi organizmowi energię. Spożywanie dzienne: Węglowodany - ok60% białka - ok20 % tłuszcze - ok30% Wyróżnia się białka, pełnowartościowe i niepełnosprawne. Pełnowartościowe to, np : ryby, mięso ( zwierzece) Niepelnowartosciowe to np: groch, migdały czy soja ( roslinne) Tłuszcze: podział roślinne, to, np margaryna, orzechy zwierzece to, np smalec, mięso wieprzowe
Białka- to budulec ciała Cukry- substancje energetyczne Tłuszcze- substancje energetyczne i zapasowe
Krew i jej rola w organiźmie
PLAN PRACY
Temat: Krew i jej rola w organiźmie
1) Wstęp
2) Składniki krwi i ich funkcje
a) Osocze
b) Składniki morfotyczne
3) Krzepnięcie krwi
4) Grupy krwi i czynnik Rh
5) Choroby krwi
6) Odpo...
Układ limfatyczny!!!!!!
W wielu źródłach można znależć informację, że układ limfatyczny jest układem otwartym tzn.drobne naczynia limfatyczne otwierają się bezpośrednio do przestrzeni międzykomórkowej. W podręczniku dla studentów medycyny można znaleźć ...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...